Mit tartalmaz a HPV megelőzési csomag?

  • egy adag Gardasil 9™ oltóanyag
  • védőoltási könyv (ha van sajátja, azt hozza el az oltás beadásakor)
  • tanácsadás a HPV-fertőzésről és a védőoltásról

A HPV-megelőzési csomag ára 44.000 Ft, ezen felül csak konzultációs díjat kell fizetnie – ez utóbbi 8.000 Ft, ha csak a védőoltás beadása céljából érkezik, illetve 23.000 Ft (első vizsgálat) vagy 18.000 Ft (kontroll vizsgálat), ha a vizit egyéb teendőt (pl. szűrővizsgálat) is tartalmaz.

A humán papillómavírus (HPV) egy szexuális úton is terjedni képes kórokozó. Ma már tudjuk, hogy ez a vírus felel a méhnyakrákok 100%-áért, illetve a végbél- és a szeméremtesti daganatok jelentős részéért is. Ezen kívül a nemi szemölcsöket (kondilóma) is a HPV okozza.

A fertőzés hatékony és biztonságos megelőzési módja a HPV elleni védőoltás: ennek jelenleg elérhető legmodernebb fajtája a kilenc fajta HPV ellen védelmet nyújtó vakcina, a Gardasil 9™. Korábban elérhető volt a Cervarix (2-komponensű) és a Silgard (4-komponensű) oltás is: az előbbivel oltották 2018-ig az általános iskola felső tagozatába járó lányokat, ha ezt a szülő kérte. 2018-tól erre a célra már a Gardasil 9-et használják.

Az oltással a HPV kilenc (7, daganatot és 2, szemölcsöt okozó) típusa vagy fajtája ellen építhető fel a védettség – ezek a típusok a leggyakoribbak és daganat szempontjából a legveszélyesebbek. Mivel a HPV-nek közel 200 típusa van, az oltással nem érhető el 100%-os védelem, mégis, azt mondhatjuk, hogy a fentiek alapján statisztikailag az összes HPV okozta fertőzés kb. 85%-a ellen védettséget szerezhetünk, ha beoltatjuk magunkat.

Felnőtteknek három oltásra van szükségük a 0., a 2. és a 6. hónapban, a három adag nélkülözhetetlen a teljes védelem eléréséhez. A védőoltás javasolt 55 éves korig mindenkinek (nőknek ÉS férfiaknak is!), akik aktív szexuális életet élnek. Fontos, hogy egy aktuálisan fennálló vagy egy korábban átvészelt HPV fertőzés nem gátja az oltásnak a közhiedelemmel ellentétben! Sőt, aki korábban régebbi típusú HPV oltást kapott, az is újraoltható.

Sajnos Magyarországon a HPV oltást az állam – az iskoláskorú lányok és 2020. ősze óta a fiúk kivételével – nem finanszírozza, patikai ára pedig nincs szabályozva, így adagonként jellemzően 45.000-55.000 Ft-ért lehet patikában hozzájutni (a védőoltást gyártó cég sajnálatos módon jelentősen megnövelte a készítmény árát 2020. októberben a korábbi 30.000-35.000 Ft-ról).
A védőoltás rendelőnkben történő elérhetővé tételével elsősorban a hozzájutást szeretnénk megkönnyíteni (ami így kiváltja a recepttel patikába mászkálás bonyodalmát). Hasznunk nem keletkezik belőle, hiszen patikai áron szerezzük be, és azon is adjuk tovább, a gyártó cégtől pedig semmilyen jutalékot nem kapunk!