Pozitív lelet? Nyugalom!

Teljesen természetes, hogy kényelmetlenül érzi magát, ha pozitív, azaz a normálistól eltérő vizsgálati leletet kapott, vagy valamilyen kórokozót mutattunk ki.

Ezt az oldalt azért hoztuk létre, hogy a lehetőségeinkhez mérten megnyugtassuk, és hiteles információkat kapjon pozitív leleteiről, még mielőtt a Google-hoz fordul 🙂 Az oldal célközönsége elsősorban a magánrendelőnkben vizsgált páciensek, de természetesen az itt olvasható információk bárki számára hasznosak lehetnek.

Fontos leszögeznünk, hogy bármilyen eredménye is lett pozitív, egyetlen, általunk vizsgált fertőzés vagy betegség sem okoz szövődményt vagy maradandó károsodást néhány héten belül. Ehhez általában több hónap, de inkább több év szükséges. A kellemetlen tüneteket leszámítva tehát semmi nem történik, ha nem kap azonnal kezelést.

Neisseria gonorrhoeae / Chlamydia trachomatis / Mycoplasma genitalium / Treponema pallidum / Trichomonas vaginalis

Ha a fenti kórokozók valamelyikét mutatta ki a vizsgálat, akkor Önnek is és (szexuális) partnerének/partnereinek is szüksége van kezelésre, még akkor is, ha semmilyen panasza nincs! A kezelés rendelőnkben elérhető, és erről a lelet elküldése után telefonon fogunk egyeztetni Önnel. Ezek a kórokozók kizárólag nemi úton terjednek, ám sajnos önmagában a pozitív eredmény nem mondja meg, hogy mióta állhat fenn a fertőzés.

HPV

Ha HPV szűrése lett pozitív, és egyébként nincs semmilyen HPV-vel kapcsolatos tünete:

  • nők esetében, ha a HPV-t a méhnyakból szűrtük, akkor a pozitív lelettel a nőgyógyászt kell felkeresni, és vele egyeztetni a további teendőket (pl. gyakoribb méhnyakrák-szűrés).

  • férfiak esetében a lentebb leírtakon kívül nincs teendő.

HPV-fertőzés esetén rendkívül fontos az óvszerhasználat, mert csak ez védi ki a vírussal történő “pingpongozást”, azaz a partnerek oda-vissza történő fertőzését, illetve a HPV által érintett bőrterületen tilos a szőrtelenítés, mert az is a vírus szétterjesztését okozhatja. Fontos, hogy ha egy pár egyik tagjának pozitív a HPV lelete, akkor a másik félnek is javasolt a szűrés, hogy később legyen mihez viszonyítanunk.
Egy pozitív HPV szűrési eredmény után 6 hónappal érdemes megismételni a szűrést, hogy ellenőrizzük, eltűnt-e a vírus, hiszen egy egészséges immunrendszer a HPV-fertőzések több, mint 90%-át legyőzi. Érdemes tudni a HPV elleni védőoltásról is, ami egy éppen fennálló HPV-fertőzés esetén is adható!
Bővebb információt a HPV-vel kapcsolatos blogposztunkban találhat.

Időnként előfordul, hogy egy ilyen, vagy ehhez hasonló leletet kap:

Ez azt jelenti, hogy a mintában találtak HPV-t (tehát a vizsgálat pozitív), de a labor által külön, típus szerint vizsgált vírustörzseket nem mutattak ki belőle. Ilyenkor is a fentiek szerint kell eljárni.

Candida / Atopobium vaginae / Gardnerella vaginalis

Ha valamelyik fenti kórokozót mutatta ki a vizsgálat a hüvelyváladékból, és tünetei is vannak, akkor kezelésre van szüksége, de csak Önnek (partnerének nem!), mert ezek a kórokozók nem terjednek szexuálisan, és csak akkor, ha valóban észlel tüneteket! Okozhatnak átmenetileg tüneteket a partnernél, de nem tudnak a szó hagyományos értelmében “oda-vissza” terjedni szexuálisan. Ez a három kórokozó okozza a (fertőzéses eredetű) hüvelygyulladások elsöprő többségét.

Szifilisz

Ha vérvételi leletében pozitív RPR, TPPA, TPHA, Treponema pallidum CLIA (vagy ELISA) eredményt lát, az azt jelenti, hogy valószínűleg szifilisze van. Azért valószínűleg, mert néhány szifiliszt szűrő laborvizsgálat (pl. TPPA, Treponema pallidum CLIA, ELISA) egy életen át pozitív marad, ha valakinek egyszer már volt szifilisze, míg más vizsgálatokkal (RPR) azt ellenőrizzük, hogy hatásos volt-e a kezelés, tehát “javul-e” az érték (ez sem mindig válik negatívvá egyébként).

A lenti laborleleten is ez látható, egy szifiliszen már átesett beteg esetében: a Treponema pallidum IgG/IgM/CLIA eredménye pozitív, de ennek számértéke, illetve pozitív eredménye csupán azt jelzi, hogy a szervezet találkozott már a syphilis kórokozójával, és van ellene ellenanyag – ez nem jelent friss fertőzést, legalábbis abban az esetben, ha valakinek már tudottan volt syphilise!
Az RPR reakció számértéke az, amit syphilis kezelés után követnünk kell, tehát ennek a számértéke (pontosabban a nevező értéke, jelen esetben: 2) számít – minél magasabb ez a szám, annál aktívabb a fertőzés.

Tehát ha ilyen eredményt lát, akkor célszerű kontrollra visszajönnie hozzánk, kivéve, ha másban állapodtunk meg (pl. a vérvétel csak a kezelés utáni kontroll miatt történt). Nem várt pozitív eredmény esetén természetesen telefonon keresni fogjuk egyeztetés céljából.

Bővebben a szifilisz lelet értelmezéséről itt már írtunk.

HIV

Ha HIV szűrési eredménye lett pozitív, vagy reaktív (így hívják az első szűrővizsgálat eredményét, és ezt meg kell erősíteni egy második vizsgálattal), akkor mindenképp keressen fel minket, hogy a további teendőket meg tudjuk beszélni. Nagyon fontos tudni, hogy a HIV ma már egy remekül menedzselhető betegséggé vált, és a megfelelő gyógyszeres kezeléssel olyan hosszúságú- és minőségű életet élhet, mint bárki más!

Rutin labor-vérvétel

Ha rutin laborvizsgálat (pl. gyógyszerszedés előtti vagy közbeni ellenőrzés, vagy egy betegség kivizsgálása céljából vett májfunkciós vagy vesefunkciós értékek) vérvételi eredményében lát eltérést, és ez az eltérő érték meghaladja a normális tartomány (a laborleleten fel van tüntetve) felső határának háromszorosát, vagy kevesebb, mint az alsó határérték harmada, akkor mindenképpen forduljon háziorvosához, vagy konzultáljon kezelőorvosával!

Nem várt negatív lelet

Valóban, a legtöbben a negatív, azaz a normálisnak megfelelő vizsgálati eredménynek örülnek a legjobban. Előfordul azonban, hogy a tünetek vagy a kórtörténet alapján pozitív eredményt várnánk, de nem azt kapjuk. Ez sajnos ritkán, de előfordulhat, mégpedig az alábbiak miatt:

Nincs olyan laborvizsgálat, ami 100%-os megbízhatósággal dolgozik – és valószínűleg soha nem is lesz. Az orvostudomány és a vizsgálati módszerek folyamatosan fejlődnek, de technikai vagy akár emberi hibák mindig előfordulhatnak. Gombákat (mint a Candida is) például kifejezetten nehéz tenyészteni.

Túl kevés kórokozó volt a mintában. A legtöbb szűrővizsgálatunk PCR alapú, ami már néhányszor 10 darab kórokozót ki tud mutatni, de megtörténhet, hogy ennél kevesebb baktérium vagy vírus van a fertőzés helyén.

Időközben meggyógyult: az immunrendszer leküzdte a kórokozót (pl. HPV), vagy kapott rá kezelést (akár úgy is, hogy nem is tudott róla, például néhány mandulagyulladásra adott antibiotikum meggyógyíthatja a Chlamydia-fertőzést).

Nem az a problémája, amit feltételeztünk.

Reméljük, tudtunk segíteni és meg tudtuk nyugtatni a fenti összefoglalóval. Ha maradt volna kérdése, vagy további teendők szükségesek, kérjük, foglaljon hozzánk időpontot.